A Brief Guide

Καλωσορίσατε στην Εκκλησία της ενορίας του St Marylebone – Μικρός οδηγός

 

Η εκκλησία της ενορίας τoy St Marylebone είναι ένας χώρος ενεργούς χριστιανικής λατρείας που βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου. Με μια πλούσια ιστορία σχεδόν 900 ετών, στο χώρο αυτό όλοι εμείς που αποτελούμε το ποίμνιο της εκκλησίας συνεχίζουμε να λατρεύουμε το Θεό μέσα από τη Θεία Λειτουργία και τον ήχο της μουσικής, ξακουστές για το κάλλος και την τελειότητά τους, καθώς επίσης και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην κοινότητά μας, που χαρακτηρίζεται από τόση διαφορετικότητα.

 

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ελάχιστα μόνο μέτρα από τη Harley Street, η Εκκλησία μας είναι πρωτοπόρα στο έργο της Χριστιανικής θεραπείας, καθώς επίσης και η βάση για το διεθνώς σεβαστό ‘Θεραπευτικό και Συμβουλευτικό κέντρο του St Marylebone’ (St Marylebone Healing and Counselling Centre), το οποίο προσφέρει χαμηλού κόστους αναλυτική ψυχοθεραπεία και πνευματική καθοδήγηση, η Κρύπτη (The Crypt) επίσης στεγάζει το ιατρείο ενός καινοτόμου ιατρού του ΝΗS – το Κέντρο Υγείας του Marylebone (Marylebone Health Centre). Το έργο μας ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το να διατηρούμε συνεχείς και στενoύς δεσμούς με ιατρικές σχολές (medicine’s Royal Colleges) και μέσω της παροχής των υπηρεσιών μας στο London Clinic και στο νοσοκομείο King Edward VII.

 

Η εκκλησία μας έχει την επιτυχημένη Εκκλησία Νέων, η οποία συμπληρώνει τις δυο μας σχολεία. Το Marylebone Church of England School, μια εξέχουσα Ακαδημία, Εθνική Παιδαγωγική Σχολή και κέντρο για τα Μαθηματικά, και το St Marylebone Church of England Bridge School, ένα ανεξάρτητο Ειδικό Σχολείο με μαθητές με δυσκολίες στην ομιλία, στη γλώσσα και την επικοινωνία. Παράλληλα με τα δυα αυτά σχολεία η Εκκλησία μας έχει στενές σχέσεις με τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο του Westminster, παρέχοντας τις υπηρεσίες της και στα δυο. Επίσης, συνεργαζόμαστε και με το Regent’s University.

 

Στην Εκκλησία μας έχουμε το όραμα για μια εκκλησία με κέντρο τον Ιησού Χριστό. Με τη χάρη του Θεού, προσπαθούμε και κυρήσσουμε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού με λόγο και πράξεις, υπηρετούμε τον άνθρωπο με τη δύναμη της αγάπης του Θεού Πατέρα και αναζητούμε νέους τόπους και πρόσωπα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

 

Η κατασκευή της παρούσας εκκλησίας χρονολογείται γύρω στο 1770. Παραχωρήθηκε ένα οικόπεδο στην Paddington Street και τα σχέδια έγιναν από τον Sir William Chambers, Αρχιτέκτονα του Βασιλιά. Το έργο όμως εγκαταλείφθηκε και το οικόπεδο αγοράστηκε για τη δημιουργία κοιμητηρίου.

 

Το 1810-11 η παρούσα τοποθεσία της Εκκλησίας κατοχυρώθηκε. Βασικά, το κτίριο αυτό προοριζόταν για παρεκλήσι της διπλανής Ενοριακής Εκκλησίας. Τα σχέδια έγιναν τώρα από τον Thomas Hardwick, ο οποίος ήταν μαθητής του Sir William
Chambers. Η κατασκευή ξεκίνησε σις 5 Ιουλίου του 1813. Αργότερα αποφασίστηκε να επεκταθεί το κτήριο και να γίνει η καθεαυτό Ενοριακή Εκκλησία. Χτίστηκε το καμπαναριό όπως είναι σήμερα, το μπροστινό μέρος διευρύνθηκε και περατώθηκε η είσοδος με τους πελώριους κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η κρύπτη επεκτάθηκε κάτω από όλη την έκταση της εκκλησίας, με εκτενείς κατακόμβες κάτω από τη δυτική πλευρά.

 

Οι κατακόμβες χτίστηκαν με τούβλα το 1853, και στα μέσα της δεκαετίας του 1980, κατόπιν εντολής, οι σαρκοφάγοι με τους νεκρούς αποκαρύνθηκαν από την κρύπτη και επαναταφήκανε στο κοιμητήριο του Brookwood στο Surrey. Ο χώρος της κρύπτης αναδιαμορφώθηκε και φιλοξενεί το σημερινό ‘Θεραπευτικό και Συμβουλευτθκό κέντρο της St Marylebone’ (St Marylebone Healing and Counselling Centre), το παρεκκλήσι της Θείας Κοινωνίας, το παρεκκλήσι της Ιερουσαλήμ, και το Κέντρο Υγείας του Marylebone.

 

Η σημερινή εκκλησία άνοιξε τις πόρτες της το Φεβρουάριο του 1817 και είναι απο όσο γνωρίζουμε η τέταρτη σε σειρά εκκλησία της ενορίας αυτής. Η πρώτη χτίστηκε κάπου στις αρχές του 12ου αιώνα, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και ήταν η ενορία των κτημάτων του Tyburn και του Lisson (Lillestone). Βρισκόταν εκεί που τώρα είναι η Oxford Street, σε ένα σημείο κοντά στη Stratford Place. Πιστεύεται ότι η αυλή της Stratford Place ήταν το νεκροταφείο αυτής της πρώτης ενοριακής εκκλησίας.

 

Γύρω στο 1400, Ο Άγιος Ιωάννης, εγκαταλείγθηκε και κατεδαφίστηκε. Μια καινούρια ενοριακή εκκλησία χτίστηκε απέναντι από το αρχοντικό του Tyburn (το μέρος της τώρα πτέρυγας της Δουκίσσης του Devonshire του London Clinic). Η τοποθεσία αυτής της εκκλησίας (όπως και της επόμενης) είναι τώρα το Old Church Memorial Garden στο τέλος της Marylebone High Street προς το βορά. Ο Francis Bacon παντρεύτηκε σε αυτήν την εκκλησία στις 11 Μαΐου του 1606.

 

Το 1740, μια νέα ενοριακή εκκλησία χτίστηκε στο ίδιο μέρος και εκεί είναι θαμμένος ένας από τους ιδρυτές του Μεθοδισμού, ο Charles Wesley, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Ένας οβελίσκος φτιάχτηκε προς τιμήν του. Εδώ βαπτίστηκε ο Λόρδος Byron. Ο Λόρδος Nelson ερχόταν στις λειτουργίες και στις 3 Μαΐου έφερε την κόρη του για να βαπτιστεί από τη Λαίδη Hamilton (η οποία είχε ήδη παντρευτεί εδώ). Αυτή η Εκκλησία έχει συνδεθεί με πολλούς διασήμους και το εσωτερικό της χρησιμοποιήθηκε από τον William Hogarth για το ‘Marriage of the Rake’ από τη συλλογή πινάκων ζωγραφικής ‘Rake’s Progress’. Μερικά από τα πολλά μνημεία, όπως αυτό του οινοχόου της Άννης της Δανίας και της Βασίλισσας Henrietta Maria βρίσκονται στις σκάλες της τωρινής εκκλησίας, όπου μεταφέρθηκαν όταν η παλιά εκκλησία κατεδαφίστηκε (μετά από καταστροφή από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο) το 1949. Άλλες προσωπικότητες συνδεδεμένες με αυτό το κτήριο είναι οι: James Figg, James Gibbs, Edmond Hoyle, John Rysbrack, John Allen, James Ferugson, Alan Ramsay, Stephen Storace, οι Δούκες του Portland και η Caroline Watson.

 

Η τωρινή εκκλησία χτίστηκε αρχικά (με κόστος £80,000.00) χωρίς τη ρωμαϊκού ρυθμού αψίδα της, αυτή προστέθηκε το 1884 από τον Thomas Harris. Η αρχική θέση της Αγίας Τράπεζας ήταν εκεί που τώρα είναι η Χορωδία, ακριβώς κάτω από το σταυρό που είναι χτισμένος στην οροφή. Αυτή η Αγία Τράπεζα (μπροστά στην οποία ο Robert Browning παντρεύτηκε την Elizabeth Barrett το 1846) βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Αγίας οικογένειας. Από πάνω, είναι κρεμασμένος ο πίνακας της Αγίας Οικογένειας, δωρεά του Benjamin West, PRA (1738-1820).

 

Αυτή η εκκλησία του 1817 φημίζεται ότι έχει φιλοξενήσει μέχρι και 3000 άτομα και πάνω από το σημερινό άνω διάζωμα, υπήρχε μια ακόμα σειρά διαδρόμων στις τρείς πλευρές του κτιρίου (τα απομεινάρια αυτών φαίνονται δεξιά κι αριστερά από το εκκλησιαστικό όργανο). Το εκκλησιαστικό όργανο, ένα από τα καλύτερα όργανα συναυλιών της χώρας, είναι ένα αυστριακό Rieger Orgelblau. Χρηματοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 1987 από την εκκλησία μας και τη γειτονική Βασιλική Μουσική Ακαδημία.

 

Οι αυλοί που βλέπουμε στο τέλος των άνω διαζώματος δεξιά κι αριστερά είναι από παλαιότερα όργανα που δε λειτουργούν. Ο Κάρολος Ντίκενς και η οικογένειά του κατοικούσαν πολύ κοντά στην εκκλησία, στη Devonshire Terrace. Ο γιος του βαπτίστηκε εδώ και η τελετή αναφέρεται στο μυθιστόρημά του, Dombey and Son.

 

Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα βιτρό των παραθύρων και η αυθεντική οροφή της εκκλησίας καταστράφηκαν από βομβαρδισμό. Όσα θραύσματα περισυνελλέγησαν επανατοποθετήθηκαν κατά σημεία στα σημερινά παράθυρα. Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι της εκκλησίας μεταφέρθηκαν από το παλιό δημαρχείο του St Marylebone όταν ο δήμος συγχωνεύτηκε με άλλους δήμους του Middlesex για να δημιουργηθεί το City of Westminster.

 

Οι τοίχοι της εκκλησίας διακοσμούνται από περίτεχνα μηνμεία, πολλά από τα οποία ανήκουν σε κυβερνήτες και υπαλλήλους από τις αποικίες καθώς επίσης και μέλή της East India Company.

 

Η Εκκλησία μας έχει παράδοση στη μουσική. Η χορωδία μας αποτελείται από 10 φωνές επαγγελματιών μουσικών. Ο μουσικός διευθυντής, ο βοηθός διευθυντή και ο μαθητευόμενος οργανίστας είναι το επιτελείο των μουσικών μας. Ο Sir John Stainer το 1886 έγραψε το έργο του ‘Ορατόριο της Σταύρωσης’ για τη χορωδία της Εκκλησίας, το οποίο από τότε παίζεται κάθε χρονιά.

 

Η αίθουσα Browning, στην οποία έγινε ο γάμος του Robert Browning με την Elizabeth Barrett στις 12 Σεπτεμβρίου του 1846, έχει ένα παράθυρο βιτρό δωρεά του Browning Society του Winnipeg. Στην αίθουσα βρίσκονται επίσης δυο εξαιρετικά μπρούτζινα ανάγλυφα των ποιητών. Η κεντρική αψίδα, οι πάγκοι της χορωδίας και των πιστών, κι όλος ο επίχρυσος αγγλικού μπαρόκ διάκοσμος χρονολογούνται από τα μέσα του 1880 και σχεδιάστηκαν από τον Thomas Harris.

 

To 1884 ξεκίνησαν οι εργασίες και η επιτύμβια πλάκα που τοποθετήθηκε από την Mrs Gladstone είναι ορατή στον τοίχο απ’ έξω που αντιστοιχεί στην κεντρική αψίδα. Η διακόσμηση της αψίδας έγινε από τον ακαδημαϊκό Edward Armitage. Αρχικά, οι τοιχογραφίες ανάμεσα στα παράθυρα του άνω διαζώματος ήταν δικές του, αλλά αυτές ζωγραφίστηκαν από πάνω στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

 

Ο χριστιανικός αυτός τόπος λατρείας έχει παίξει τον σημαντικό του ρόλο στο κεντρικό Λονδίνο για 900 χρόνια. Όλες οι ενοριακές εκκλησίες του Λονδίνου βόρεια της Oxford Street, ανατολικά της Edgware Road και δυτικά της Cleveland Street ιδρύθηκαν από τον εφημέριο και τους επιτρόπους αυτής της ενορίας. Το 2016, το ταμείο πολιτιστικής κληρονομιάς του κρατικού λαχείου χορήγησε περίπου £4.000.000 για να ολοκληρωθεί η επισκευή της εκκλησίας από τις φθορές του χρόνου, να επεκταθεί η κρύπτη και να διαδοθεί ο θρύλος του St Marylebone που από μικρό χωριουδάκι εξελίχθηκε σε μια μητόπολη. Η Εκκλησία του St Marylebone, με τη χάρη του Θεού, συνεχίζει το έργο της σώζοντας ψυχές. και διαμορφώνοντας την κοινωνία.